Пилешко и компири Dauphinois

Uncategorized

Gratin Dauphinois е класично француско јадење од провинцијата Дофинеја. Се работи за прилог од компири кој можи да се комбинира со било кое месо, но со сé помалку време за готвење, јас го додадов месото на основната рецепта. На тој начин, придружено со свежа салата имаме брз и комплетен оброк. 

versión española aquí

2013-10-23 23.59.32

Состојќи:

3 компири средна големина

2 пилешки гради

еднo тенко парче сланина (по желба)

125 ml течна павлака (<18% масленост)

35-40 gr рендан пармезан (или било кој друг тврд кашкавал)

сол, бибер и кари во прав

Лупените компири ги сечиме на тенки кругови. Пилешкото исто така го сечиме на мали шницли, а сланината на тенки лентички.

2013-10-23 22.40.35

 Во длабок сад за печење, ги редиме наизменично компирите и пилешкото обидувајќисе да останат исправени колку што можи. Одозгора ја додаваме сланината.

2013-10-23 22.44.47

Следниот чекор е да ги зачиниме 🙂 Освен сол, јас наросив мелен бибер и кари во прав, но слободно одберете други зачини, семки или ароматични билки: ким, црвена пипер, оригано, мускатно оревче…

2013-10-23 22.48.24

Одозгора потурваме со павлаката (или мешавина од млеко и павлака, за помалку маснотија)…

2013-10-23 22.50.13

…и на крај посипуваме со кашкавал.

35-40 минути на 190ºC и вечерата е готова. На здравје!

Advertisements

One thought on “Пилешко и компири Dauphinois

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s